Az Ön ingatlana csak fizetőképes bérlőnek kiadó? Akkor mindenre kiterjedő, biztonságos ingatlan bérleti szerződést kell aláírni.

GYORS, HATÉKONY megoldást keres bérbeadáshoz?

 

ALAPOS ügyvédi tanácsot kér vita megelőzéséhez?

 

Ingatlana ne legyen kiszolgáltatva egy nem fizető bérlőnek ?


A drnemethLAW.hu ingatlanos ügyvédeinek 5 BEVÁLT TIPPJE a profi ingatlan bérleti szerződés aláírásához és a nem fizető bérlő kiköltöztetéséhez hasznos lesz.

Bármelyik módszerrel adja ki milliókat érő ingatlanát, ezeket az ügyvédi tippeket Ön is azonnal hasznosíthatja. Hiszen rengeteg megírt, aláírt, felmondott vagy éppen bírósági vitában megismert bérleti szerződésben és bérleti jogviszonyban elkövetett hiba alapján állítottuk össze, azért, hogy Ön a mások hibáiból tanulhasson ügyvédeink segítségével.

 

1.) Kivel szerződjön?

 

2.) Aláíráskor mire figyeljen?

 

3.) Ha nem fizet a bérlő, mit tegyen máris? 

 

4.) Hogyan módosítsa a szerződést? 

 

5.) Mi történjen, ha lejárt a felmondási idő? 


Ingatlanbérbeadó kérdezte tőlünk: "Tisztelt Ügyvédnő! Abban szeretném kérni a segitségét,hogy az ingatlan mely ki van adva április végén vagy is 30.-án lejárt a szerződés. Kérdésem a következő ez esetben is kell felmondani és egy hónap felmondási időt adni vagy nem. Nem vagyok tisztába vele. A lakó szerint fel kell mondanom. Ha lehet kérném a választ és hogy mit irjak bele a felmondásba.Köszönöm szépen..."

Válaszunk a kérdező Bérbeadónak ez volt: Ha a szerződést határozott időre kötötték és lejárt, természetesen a továbbiakban semmi szükség felmondásra, és a lakónak ki kell költöznie! (2013. április)


 

 

1.) TIPP: Ha teheti, csak megbízható, ellenőrzött, ismerős vagy üzleti partner által ajánlott bérlőnek adja ki értékes ingatlanát...

...akivel ápoljon személyes jó kapcsolatot (pl. a bérleti díjat is vegye át személyesen és a lakást, irodát is olykor-olykor ellenőrizze egy látogatással).

 

HA NEM így jár el, máris apró kockázatokat okoz magának. Tegyen meg mindent a sikeres ingatlan bérbeadásért már az elejétől kezdve...

 

2.)  TIPP: Már az aláíráskor gondoljon a bérleti szerződés felmondására. Részletesen szabályozza ne csak a rendes felmondás, hanem...

...a bérleti díj nem fizetése miatti azonnali felmondás és a lakás, iroda kiürítésének gyors menetét is.

 

HA NEM így jár el, az történik, hogy vita keletkezik még azon is: vajon fel lehetett-e mondani a szerződést azon a módon, ahogy a bérlő megtette. Jobb az elején szabályozni a felmondást - még akkor, amikor nincs is szó a szerződés megszüntetéséről!

 

3.) A bérleti díj nem fizetésekor már az első alkalommal udvariasan ám határozottan - és bizonyítható módon! - szólítsa fel a bérlőt a fizetésre, és...

...szabjon rövid (ésszerű, akár 5-8 munkanapos) határidőt, melyet Ön is jegyezzen meg!

 

HA NEM, az történik majd, hogy a bérlő vitatkozni fog, és joggal hivatkozhat akár arra is, hogy Önnek ez nem is volt fontos, hiszen még felszólítást sem küldött (vagy ha igen, nem is volt benne határidő.) Ön legyen precíz és gondos, hiszen egy több millió forintos lakás vagy iroda használata a tét, igaz?

 
 

 4.) TIPP: Az idő pénz: ha a felmondás indokai fennállnak, 2 dolgot máris tehet: i) mondjon fel azonnal - ám jogszerűen ! -  ii) vagy kényszerítse a bérlőt olyan helyzetbe, hogy...

... módosítsák a szerződést közösen, így bent maradhat még, ha fizet, de az eddigi hibás gyakorlatot módosítsák szigorúbb megállapodásokkal.

 

HA NEM ezt teszi, az történhet, hogy a felmondási idő eltelik, a bérlő bent marad, Ön pedig nem módosított a megállapodást. Így egy vitás és jogilag kétértelmű helyzet alakul ki, de nem Ön lesz a saját ingatlanában, hanem a bérlő használja azt. Az ilyen helyzeteket el KELL kerülni!


Ha Ön ingatlan bérbeadó tulajdonosa, és hasonló problémákkal küzd a bérlőivel, olvasson tovább.

5.)  TIPP: Ha felmondta a szerződést, a felmondási idő lejárata napján azonnal kezdeményezze a nem fizető bérlő kiköltöztetését a lakásból. Ne várjon és...

... kérjük, hogy azt se feledje: a nem fizető bérlő bent lévő ingóságain Önnek törvényes zálogjoga van, éljen vele!

 

HA NEM ÍGY JÁR EL, akkor az történik hogy a bérlő bent marad, vagy elköltözik, de akkor is még tartozni fog Önnek. Ha jelzálogjogánál fogva nem tartja meg a bérlő dolgait (de csak a tartozás erejéig!), hanem hagyja, hogy kiköltözzön, elveszíti a lehetséges fedezeteket az adósság behajtásához. Legyen figyelmes, gondolkodjon előre!

 

További kérdésekhez: KAPCSOLAT ITT. 

Alkalmazza hasznos jogi tippjeinket a következő ingatlana bérbeadásakor is. Módosítsa szerződését, ha eddig nem így járt el.

  Részlet Ügyvédi Hitvallásunkból: "Azért dolgozunk nap mint nap, hogy  a jogszabályok közérthető, gyakorlatias és igényes alkalmazását segítsük és terjesszük minden hozzánk forduló személy, gazdasági társaság vagy egyéb szervezet számára..."
Ez a weboldal a dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda (H-1126 Budapest, Böszörményi út 13-15.) szellemi terméke. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles. Amennyiben tematikus oldalaink tartalmát harmadik személyek honlapján bizonyíthatóan azonos vagy hasonló formában észleljük, oldalanként 300 Euro összegű kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak. - (C) 2010. - www. drnemethLAW.hu Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy bizonyításhoz közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő maga tájékozódjon a dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda létezéséről, fő tevékenységeiről és szakterületeiről.
A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének "Az ügyvédi honlap tartalmáról" szóló 2/2001 (IX.3.) számú állásfoglalásának figyelembe vételével is készült.

Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight