|

Főoldal > CÉGVEZETŐKNEK > Lakásbérleti, irodabérleti, eszköz bérleti szerződés


 A nemfizető bérlőt kitehetem gyorsan a lakásból vagy az irodából? A bérleti szerződés azonnali felmondása mikortól él? Lelakható-e a kaució?

ÍME 2 + 1 tipikus hiba, melyet a leggyakrabban elkövetnek a lakásbérleti vagy egyéb bérleti (irodabérlet, eszközbérlet) szerződések vagy azok felmondása aláírói (cégek és magánszemélyek egyaránt).

 

Mit nyerhet azonnal 3 Ügyvédi Jó Tanácsunkkal? 

Mentesítjük a hosszú pereskedéstől, elkerülhetővé teszünk egy kártérítést is, vagy akár még a  kauciót is biztosítjuk majd Önnek...


1. Ha a bérlő adatait nem ellenőrzi le, pórul járhat! A bérleti szerződésbe csak pontos adatokat írjon!

Minden jogvitában, perben alapvető fontosságú az igényérvényesítésnél, hogy a szerződő fél adatai helyesen, pontosan álljanak a rendelkezésünkre. Ennek hiányában nemcsak a pert nem tudjuk majd megindítani, de a fizetési meghagyás, a felszólító levél, de még a felmondó levél (azonnali vagy rendes felmondás)  sem lesz jó címre, névre kiküldhető.
 
Ügyvédi Tanácsunk Önnek (a bérleti szerződés felmondásához is...):
 
Mindig kérje el a személyi igazolványt és a lakcímkártyát, a cégkivonatot az aláíráskor, akkor is, ha ismerőssel szerződik. Így biztosan a hibátlan adatokat rögzíti majd a szerződésben, és megkönnyíti saját dolgát az esetleges felmondáskor is.
 

Ön bérbeadó és a bérleti szerződés felmondását tervezi?
 

 2. Ha a bérleti szerződésének felmondása eltér a lakásbérleti törvényben írottaktól, akár érvénytelen is lehet!

A legtöbb ember, akinek nincs állandó jogi képviselője, nem is sejti, hogy a lakások és helyiségek bérletéről külön törvény szól. És ebben a felmondás esetei speciálisan kerülnek szabályozásra. A rendes felmondás, de még a rendkívülinek nevezett azonnali felmondás is akár több hétig, hónapig is tarthat, és csak kivételesen ritkán lehetséges a hétköznapi értelembe vett azonnali (másnapi) felmondás ingatlan bérleti ügyekben.
 
Ügyvédi Tippünk Önnek (a szerződése felmondásához is...):
 
A bevételt hozó irodabérleti szerződést a felmondás előtt elejétől a végégig olvassa el újra! Ha pedig megteheti, inkább mutassa meg ügyvédnek is. Ne kockáztasson egy érvénytelen kikötés alapján rosszul megtett felmondást, és ne tegye ki magát kártérítési veszélynek, vagy egy végeláthatatlan birtokvédelmi eljárásnak, melybe gyakran torkollhatnak a vitásan és jogász nélkül felmondott ingatlan szerződések.
 
Egy kicsit másmilyen szerződésem van, szeretném felmondani, ezzel kapcsolatban is lehet egy kérdésem? Igen persze, rengeteg féle szerződéssel dolgoztunk már.
Kérdezzen bátran ügyvédeinktől:

Kedves Honlaplátogató! Sajnálattal tudatjuk, hogy az ügyvédi kamara ránk is vonatkozó, hatályos szabályzatai szerint az ügyvédi honlapokon nem tartható fenn vendégkönyv, ezért ezen a honlapon sajnos egyetlen ajánlást sem olvashat rólunk. Köszönjük ennek tudomásul vételét. (az ügyvédek) 
És vajon mi a harmadik tipikus hiba a bérleti szerződésekben illetve azok felmondásakor, megszüntetésekor? 

+1. A kaució nem bérleti díj. Fordítsa inkább a helyiség helyreállítására!

Bár a kauciót általában egy vagy több havi bérleti díj összegében határozzák meg, az mégsem bérleti díj.
 
Azt tanácsoljuk Önnek: ne engedje, hogy a bérlő 'lelakja' a kauciót a bérlet végén. Ha ezt megengedi, és a bérlet végén a lakás vagy iroda átadásakor a bérlő egy lelakott helyiséget ad vissza, melyre költeni kellene, a bérbeadó szaladhat a pénze után, ha rossz a szerződése. A szerződésben is írjanak erről.
 
Mi az ügyfeleinknek a legtöbbször még azt is javasoljuk, hogy a bérleti szerződés aláírása történjék az ügyvédi irodában. Így kellő komolyságot kap a szerződés. És a fizetési fegyelemre és a bérbeadó jogainak elmagyarázására is hangsúlyt helyezhetünk.
 

Jogi kisokos: Kaució,  óvadék vagy letét? Hogyan hívjam? Mit írjak a bérleti szerződésbe? 

A kauciót a jogi nyelvben óvadéknak hívjuk. Az óvadék intézményét a Polgári Törvénykönyv szabályozza. Ez egy szerződési biztosíték, melyet valamely követelés biztosítására nyújt a szerződés kötelezettje. A jogosult a szerződés nem teljesítése, illetve nem a szerződésben foglaltaknak megfelelő teljesítés esetén követelését az óvadékból közvetlenül kielégítheti anélkül, hogy perelnie kellene. Általában a bérbeadó rendelkezik a kaucióval, de a bérlő felé el kell számolnia. Az elszámolásig letétként van annál, aki átvette, éppen ezért egyszer majd vissza kell adni, ha a feltételek megvalósultak.

A lakásbérleti szerződésekben olvashatjuk, hogy a bérlő egy meghatározott kaució (óvadéki) összeget ad át a bérbeadónak (pl. egyhavi, kéthavi bérleti díjnak megfelelő összeg) az aláíráskor, ami arra szolgál, hogy ha a bérleti díjat nem fizeti meg, a lakásban kárt okoz stb. akkor a bérbeadó költségeit ebből tudja fedezni. 
 
FIGYELEM! Az óvadék, a kaució nem a bérleti díj része! Ha a szerződéssel kapcsolatban az óvadék felhasználására nem került sor, bérleti időszak végén az óvadék teljes egészében visszajár.
 
Ha a bérbeadó felhasználta a nála lévő óvadék egy részét, akkor pontosan el kell számolnia az óvadék letevőjével és a fel nem használt összeget részére vissza kell fizetnie. Az is előfordulhat, hogy a bérbeadó az óvadék egy részét felhasználja, de a szerződés nem szűnik meg. Ekkor kérheti a bérlőt, hogy az óvadékot egészítse ki az eredeti összegre.

Kérdése van? Dilemmázik? Szeretné, ha az Ön bérlője jó bérlő legyen, és a teljes szerződéses időszak alatt rendesen fizessen? Bérleti szerződés felmondását tervezi? 

KAPCSOLAT IRODÁNKHOZ

 


+1 Hasznos Tipp Önnek a bérleti szerződéshez:
 
A szerződés szövegébe tehát egyértelműen foglalja bele, hogy a kaució nem lakható le, és azt a helyiség rendbetételére kell fordítani, és csak a maradék összeg jár vissza a lakás vagy az iroda visszaadásakor a bérlőnek. Ettől ne térjen el, ez az Ön érdekét szolgálja!
 

Fontos kérdés a szerződés megszüntetése is.  A bérleti szerződés felmondása vajon mikortól él?

A bérleti szerződés felmondásakor kulcsfontosságú az írásos felmondó levél - azaz a hibátlan felmondást tartalmazó okirat - megfelelő kézbesítése. Mindaddig ugyanis, amíg a másik fél nem kapja meg a felmondást, nem is tudhat a szerződés felmondásáról.
   
A szerződés felmondásának kézbesítéséhez is van néhány ötletünk, talán még az Ön szerződésével kapcsolatban is. Hiszen előfordulhat a szokásos trükközés is: nem veszik át a felmondást... Ez ellen is ki kell találni valamit, igaz?
 
Irodánkban a Mérhető Óradíj Garanciánk biztosítja hogy tervezhető díjaink jó befektetésként védik az Ön jogi biztonságát. Jogi szakvéleményünk minőségét pedig Ügyvédi Biztosításunk is támogatja.
 

 
Vitatkozik a bérleti szerződése megszüntetésén? Nem egyértelmű, hogy mennyi kaucióval kell elszámolni? Nem tudja, hogy érvényesen hogyan mondhatja fel a bérleti szerződést?  Fel szeretne készülni a birtokvitára, a birtokvédelmi eljárásra?
 

Tudnia kell, hogy 2011. júniusi Jogi Navigátor(R)-ban is írtuk ötleteket a a nem fizető bérlő felmondásával kapcsolatban, a 2011. decemberi összeállításunk pedig az elévüléssel is foglalkozott, ami a bérleti szerződéseknél is fontos lehet. Lépjen be Ön is rendszerünkben, és már akár holnaptól tájékozottabb lesz polgári jogi, és többek között társasházi ügyeiben is.

 

 Kérem a Jogi Navigátor(R)-t és elolvasom, miről írtak eddig benne. KLIKK az ingatlanos témákhoz, tippekhez, havi ügyvédi ötletekhez.

 

Hasznos volt Önnek ez az oldal? Akkor mentse el, nyomtassa ki, és tegye a legfontosabb iratai közé!

Részlet Ügyvédi Hitvallásunkból: " Azért dolgozunk nap mint nap, hogy  a jogszabályok közérthető, gyakorlatias és igényes alkalmazását segítsük és terjesszük minden hozzánk forduló személy, gazdasági társaság vagy egyéb szervezet számára."

FIGYELEM!  

Ezen honlapról jelenleg nem fogadunk új megbízásokat vagy megkereséseket, mert az alapító ügyvédek praxisa szünetel.   

Tisztelt Dr. Németh Gabriella!

 

Egy jogi problémával (ügyvédi letéttel) kapcsolatban kerestem információt

interneten, a szerencsémnek (és az Önök honlapja kedvező beállításainak)

köszönhetően jutottam el az Ön által alapított ügyvédi iroda honlapjára.

 

Először is gratulálni szeretnék a meglepően érthető, konkrét, ugyanakkor

magas szakmai színvonalat képviselő honlaphoz. 1996 óta dolgozom

szakfordítóként és tolmácsként, bíróságokon is, bár az utóbbi időben már

nem ez a munkám, de sok jogászt megismertem, és el szeretném mondani,

élmény volt az Önök honlapján keresgélni. Az erre szánt időm többszörösét

töltöttem a honlapjukon.
(Sz.F.Debrecen)


Ügyvédi irodánkat dr.Németh Gabriella alapította.
 
Az alapító ügyvéd bemutatkozását itt olvashatja. 


Online jogi tudnivalók.

√ adatkezelés,

√  szerzői jogsértések,

√  weboldal másolás,

√  NAIH bejelentés,

√  kötbérkikötés,

√ ÁSZF.

 

ÉRDEKEL. ITT TOVÁBB OLVASOK.

 FIGYELEM!

Ezen honlapról jelenleg nem fogadunk új megbízásokat vagy megkereséseket, mert az alapító ügyvédek ügyvédi tevékenysége szünetel.

 

Köszönjük megértését!JAVASLATUNK:
 
Térjen vissza on-line irodánkban, ha ismét jogi problémája adódik. Mindig hiteles ügyvédi forrásból szerezzen jogi információkat.
 
MOST tegye a kedvenc könyvjelzői közé ezt az oldalat.
 

Ez a weboldal a dr.Németh Gabriella Ügyvédi Iroda szellemi terméke, és a 'drnemethlaw.hu since 1996' logó valamint a 'Jogi Navigátor' elnevezés irodánk védjegyoltalma alatt áll. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és bármilyen egyéb (nyomtatott anyagok, vagy előadások) felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles. Amennyiben tematikus oldalaink tartalmát harmadik személyek honlapján bizonyíthatóan azonos vagy hasonló formában észleljük, másolt oldalanként (másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg változatlan átvétele) 800 Euro összegű kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak. A jogosulatlan védjegybitorlásért alkalmanként 1500 euró kötbért érvényesítünk. A másolással a védjegybitorlással, bármilyen jogosulatlan átvétellel a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. - (C) 2010. - www. drnemethLAW.hu Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy bizonyításhoz közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat, és amelynek költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználóra hárítjuk.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő maga tájékozódjon a dr.Németh Gabriella Ügyvédi Iroda létezéséről, fő tevékenységeiről és szakterületeiről. A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének "Az ügyvédi honlap tartalmáról" szóló 2/2001 (IX.3.) számú állásfoglalásának figyelembe vételével is készült.

Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight