|

Főoldal > GYIK - KELL-e Önnek ügyvéd? > SZERZŐDÉS felmondáshoz kell ügyvéd?


 Ön írt már alá túl rövid vagy túl bonyolult szerződést? Mire jó egy céges szerződés, ha az adóhivatalnak sem felel meg? Az ÁSZF is szerződés? Ügyvédi tippek - szerződésekhez.

TUDTA? A jó szerződést felmondani is könnyebb!

 

És mennyit ér Önnek egy szerződés pénzügyi és jogi biztonság nélkül? Mennyit ér érvénytelen kikötésekkel vagy egyenlőtlen feltételekkel?

 

Ugye nem sokat?! Mi lehet a jó szerződés titka?

 

Kell-e a szerződésfelmondáshoz ügyvéd?

 


Rengeteg helyen már nem is "igazi", hagyományos, mindkét fél által letárgyalt, kialkudott és a végén kézrázással egyedileg megkötött, a felek valóban egybehangzó akaratát tükröző szerződést íratnak alá velünk, ha veszünk valamit. Hanem gyakran egyenlőtlen, módosíthatatlan, úgynevezett Általános Szerződési Feltételt kell tudomásul vennie Önnek is ahhoz hogy vehessen telefont, gázt, tanfolyamot, bankszámlát, biztosítást, ingatlanközvetítést stb.
 
De vajon léteznek még hagyományos, valódi szerződések?

És kell-e ügyvéd a szerződésíráshoz, a szerződésfelmondáshoz?

Tehet-e bármit is az ÁSZF ellen, vagy a jó az Ön cégének is?

Mitől adóbarát a cég szerződése? És mik a jó szerződés titkai?

Íme 3 + 1 példa arra, amikor nem is kell ügyvéd a szerződésíráshoz vagy a szerződésfelmondáshoz:

1.) Ha  a jogszabály nem teszi kötelezővé az ügyvédet az adott szerződéshez. (Kötelező az ügyvéd pl. az ingatlan adásvételi szerződés földhivatali bejegyzéséhez, vagy a társasági szerződés cégjegyzéket érintő módosításához is...)
 
2.) Nem kell ügyvéd, ha nem szeretne előre azon gondolkodni, mi történik majd, ha a partnere nem tartja be a megállapodást (díjat, áru értékét nem fizetné meg cégének, vagy a szerződés felmondása lesz a kérdés);

3.) Nem kell ügyvéd, ha nem szeretné előre tudni azt sem, hogy az aláírt szerződése alapján milyen könyvelési, adózási teendői lesznek (hiszen erre is alapos ügyvéd tudja felhívni a figyelmét, nem a családtagok vagy a munkatársai...);

 +1.) És nem kell ügyvéd akkor sem, ha az aláíráskor még nem akar gondolni a szerződés hibátlan felmondására,  ez ugyanis  ilyenkor még idő előtti kérdés Önnek.

 

De azért gondoljon bele: Lehet hogy már aláíráskor érdemes tudni, hogyan szállhatna ki később a szerződésből? Ismeri Ön a szerződés felmondásáról is szóló 48 napos díjmentes szerződésíró e-mail tanfolyamunkat? Ennek  leckéit ügyvédeink készítették. Ha érdekli, KLIKK IDE!

 

Igen. Léteznek még hagyományos szerződések is, melyek nem Általános Szerződési Feltételek. Azokba viszont még beleszólhat! Pl. ilyenek:
- az ingatlan adásvételi szerződés,
- a lakásbérleti szerződés,
- házassági szerződés a leendő házastársammal, 
- a céges megbízási szerződés, vagy
- az együttműködési megállapodás az alvállalkozóval a kis- és középvállalkozásomban,
- vagy éppen az ajándékozási szerződés a családban.

 Mi ügyvédként nap mint nap ilyen valódi szerződéseket is készítünk, és ha kell, felmondást írunk vagy éppen megszüntetjük a szerződést közös megegyezéssel.

Igen, én is ilyen szerződést készülök épp aláírni, de inkább tényleg kérdeznék, mert nem vagyok biztos a jövőbeli felmondást illetően.
 

 


Kedves Honlaplátogató! Sajnálattal tudatjuk, hogy az ügyvédi kamara ránk is vonatkozó, hatályos szabályzatai szerint az ügyvédi honlapokon nem tartható fenn vendégkönyv, ezért ezen a honlapon sajnos egyetlen ajánlást sem olvashat rólunk. Köszönjük ennek tudomásul vételét. (az ügyvédek)


 

És vajon azt is tudja Ön, milyen egy "adóbarát" szerződés? Milyen az a vállalkozási, alvállalkozói vagy megbízási szerződés, melyet az adóhivatal is szeret? 

Az adóhivatal nem fogadja el az úgynevezett fiktív szerződéseket,  és az ilyen szerződés alapján kiállított számlát is fiktív számlának fogja minősíteni! Ha nem gondosan jár el, előfordulhat, hogy ilyen szerződés készül el, és Ön még csak nem is tud róla..

 

Ez konkrétan akár azt is  jelentheti, hogy az adóhivatal vitatni fogja a szerződés alapján elvégzett tevékenység megtörténtét is egy esetleges adóellenőrzéskor, vagy azt, hogy azt  nem is a megbízott, a vállalkozó vagy annak alvállalkozója mint szerződő fél végezte el. Hiányzik ez Önnek?

 

 
Vezető ügyvédünk itt éppen arról beszél: melyik 12 hibát követik el általában a cégvezetők, az ingatlan tulajdonosok, amikor rossz szerződéseket írnak. Van 12 tipikus hiba! Ha Ön sem ért egyet mindazokkal, akik családjuk, korábbi cégtársaik, netán szomszédjuk, ismerősük régi szerződésmintáiból dolgoznak, (mert így azt hiszik spórolnak), akkor Önnek igaza van. Az igényes, szakértelemmel támogatott szerződésből baj nem lehet.
 

Vállalkozásom van, cégvezető vagyok. Megbízási, vállalkozási, tagi hitel szerződés és ezek hibái is érdekelnek.

Tovább olvasok itt az ötletekhez és a 48 napos díjmentes e-mail tanfolyamhoz a még jobb szerződésekért.


Ha ügyvédhez fordulnék szerződés írása vagy a szerződés felmondása miatt, jelentene-e ez bármifajta azonnali előnyt számomra?

 Igen, 3 +1 azonnali előnye van minden cégtulajdonos, cégvezető, ügyvezető számára, ha szerződése aláírása előtt egy szakembertől is kérdez. (Bár tudjuk, az ÁSZF aláírása előtt nincs is idő ügyvédtől kérdezni...) 

1. előny Önnek, cégének, ha a szerződés aláírása előtt szakembertől is kérdez:

 

A szakemberrel Ön előre fogja tudni, hogy mi történne akkor, ha a partnere valamit nem teljesítene a szerződésben  (pl. díjat, vételárat, szolgáltatása vagy az áruja értékét nem fizeti meg, vagy a szerződés azonnali felmondása lesz a kérdés);

 

2. előny Önnek, cégének, ha a szerződés aláírása előtt szakembertől is kérdez: 

 

Ügyvédeink nemcsak a szerződés szövegét írják meg Ön helyett, hanem azt is elmondják - de csakis közérthetően - , hogy a szerződésére van-e bármilyen olyan speciális jogszabály, amely valamilyen egyedi rendelkezést ír elő, no és milyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettség keletkezik a szerződéséből, már az aláírás vagy a hatályba lépés napján.

 

3. előny Önnek, cégének, ha a szerződés aláírása előtt szakembertől is kérdez:
 
Nemcsak hogy az elkészült megállapodás valamennyi fél számára korrekt és igazságos szerződést is jelent majd, hanem egy Mérhető Óradíj Garanciával és Ügyvédi Biztosítással védett, kiszámítható jogi biztonságot vehet igénybe nálunk.
 
+1. előny Önnek, cégének: 

 

A jó ügyvédi közreműködéssel szerkesztett és végig gondolt szerződésről az adóhivatal is csak azt gondolhatja: ez egy valós, igazi megállapodás, amely a felek között jött létre, és valódi ügyletet tanúsít. Így a szerződés alapján kiállított valódi számlából az ÁFA is biztosan visszajár majd...

 


Kedves Honlaplátogató! Sajnálattal tudatjuk, hogy az ügyvédi kamara ránk is vonatkozó, hatályos szabályzatai szerint az ügyvédi honlapokon nem tartható fenn vendégkönyv, ezért ezen a honlapon sajnos egyetlen ajánlást sem olvashat rólunk. Köszönjük ennek tudomásul vételét. (az ügyvédek)


3 tipp ahhoz: mire figyeljen az Általános Szerződési Feltételek világában?

1.) Ha túlzottan igazságtalan a nagyvállalat által diktált feltétel, és megteheti, egyszerűen szerződjön mással. Ne szolgáltassa ki magát.

 

2.) Ha nincs más a piacon, akkor vita esetén mielőbb támadja meg az Általános Szerződési Feltétel olyan részét, amely Önre nézve már az aláíráskor is hátrányos és méltánytalan (túlzottan károkozó) volt.  Ehhez célszerű lesz jogi képviselőt igénybe vennie.

 

3.) A Polgári törvénykönyvünk (2012. augusztusában még) ezt írja erről (kiindulási alapnak jó lehet):
"205/A. §221 (1) Általános szerződési feltételnek minősül az a szerződési feltétel, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg.
(2) Az általános szerződési feltételt használó felet terheli annak bizonyítása, hogy a szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták. Ezt a szabályt kell megfelelően alkalmazni abban az esetben is, ha a felek között vitás, hogy a fogyasztói szerződésben a fogyasztóval szerződő fél által egyoldalúan, előre meghatározott szerződési feltételt a felek egyedileg megtárgyalták-e.
(3) Az általános szerződési feltételnek minősítés szempontjából közömbös a szerződési feltételek terjedelme, formája, rögzítésének módja, és az a körülmény, hogy a feltételek a szerződési okiratba szerkesztve vagy attól elválasztva jelennek meg.

205/B. §222 (1) Az általános szerződési feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy a másik fél annak tartalmát megismerje, és ha azt a másik fél kifejezetten vagy ráutaló magatartással elfogadta.
(2) Külön tájékoztatni kell a másik felet arról az általános szerződési feltételről, amely a szokásos szerződési gyakorlattól, a szerződésre vonatkozó rendelkezésektől lényegesen vagy valamely korábban a felek között alkalmazott kikötéstől eltér. Ilyen feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha azt a másik fél - a külön, figyelemfelhívó tájékoztatást követően - kifejezetten elfogadta.
205/C. §223 Ha az általános szerződési feltétel és a szerződés más feltétele egymástól eltér, az utóbbi válik a szerződés részévé."
  FIGYELEM! 2014. március 15. napjától új Polgári törvénykönyv lépett hatályba. Érdeklődjön ügyvédjénél a részletek iránt. A mi irodánkat itt éri el munkaidőben: 06/1/225 3041.

Szerződésírás? Szerződések és a jog? Szerződés felmondása? Általános Szerződési Feltételek? Nem is tudja, hogyan kezdje? 

  KÉRDŐÍV ITT, tegye fel szakértőinknek kérdését.

 

Vállalkozásom van, cégvezető vagyok. Megbízási, vállalkozási, tagi hitel szerződés és ezek hibái is érdekelnek. Tovább olvasok itt az ötletekhez és a díjmentes 48 napos e-mail tanfolyamhoz a még jobb szerződésekért.

Elsősorban az ingatlan szerződések (adásvétel, jelzálog, elővásárlási jog stb.) és az ezekben elkövethető hibák után érdeklődnék, klikk tovább az infókért.

Családi ügyekben is sok minden érdekelne, ajándékozás, kölcsönszerződés, engedményezés, házassági szerződés. Akkor klikk ide. 

"Azért dolgozunk nap mint nap, hogy  a jogszabályok közérthető, gyakorlatias és igényes alkalmazását segítsük és terjesszük minden hozzánk forduló személy, gazdasági társaság vagy egyéb szervezet számára..."

 


FIGYELEM!

A honlap tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Ezen honlapról jelenleg nem fogadunk új megbízásokat vagy megkereséseket, mert az alapító ügyvédek ügyvédi tevékenysége szünetel.

 

Köszönjük megértését!FIGYELEM!  

A honlap tartalma már lehet, hogy nem aktuális.

Ezen honlapról jelenleg nem fogadunk új megbízásokat vagy megkereséseket, mert az alapító ügyvédek praxisa szünetel. FIGYELEM!

Ezen honlapról jelenleg nem fogadunk új megbízásokat vagy megkereséseket, mert az alapító ügyvédek ügyvédi tevékenysége szünetel.

 

Köszönjük megértését!


Ez a weboldal a dr.Németh Gabriella Ügyvédi Iroda szellemi terméke, és a 'drnemethlaw.hu since 1996' logó valamint a 'Jogi Navigátor' elnevezés irodánk védjegyoltalma alatt áll. A weboldal tartalmak másolása, változatlan vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges és képi átvétele és bármilyen egyéb (nyomtatott anyagok, vagy előadások) felhasználása hozzájárulásunk nélkül tilos vagy díjköteles. Amennyiben tematikus oldalaink tartalmát harmadik személyek honlapján bizonyíthatóan azonos vagy hasonló formában észleljük, másolt oldalanként (másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg változatlan átvétele) 800 Euro összegű kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak. A jogosulatlan védjegybitorlásért alkalmanként 1500 euró kötbért érvényesítünk. A másolással a védjegybitorlással, bármilyen jogosulatlan átvétellel a felhasználó kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást. - (C) 2010. - www. drnemethLAW.hu Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy bizonyításhoz közjegyzői internetes tartalomtanúsítást alkalmazunk, amely közokirat, és amelynek költségét a kötbérrel együtt a jogtalan felhasználóra hárítjuk.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak. Célja, hogy az érdeklődő maga tájékozódjon a dr.Németh Gabriella Ügyvédi Iroda létezéséről, fő tevékenységeiről és szakterületeiről. A honlap a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének "Az ügyvédi honlap tartalmáról" szóló 2/2001 (IX.3.) számú állásfoglalásának figyelembe vételével is készült.

Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight